Ana içeriğe atla

Adaçayının Faydaları

Kiminin tadını çok sevmediği kiminin de tadını çok sevdiği bir içecektir adaçayı. Yıllar boyunca hem bir içecek olarak hem de şifa kaynağı olarak kullanılmıştır. Adaçayı bitkisinin latince adı Salvia’dır bu kelime ise “iyileştirmek için kullanılan” anlamına gelmektedir. Ülkemizde maalesef kaliteli adaçayı yetişmemektedir. Adaçayı bitkisinin yaprakları sonbahar aylarında toplanır. Yaprakları gri yeşil karışımı yani daha doğrusu soluk bir yeşil rengindedir. Toplanan yapraklar kurutularak veya toz haline getirerek satışa sunulmaktadır.

adaçayı nasıl yapılır

Adaçayının Sağlığa Faydaları;

  • Bağışıklığı güçlendirir. Özellikle yaygın hastalık dönemlerinde ve bir hastalık geçirdikten sonra adaçayı içilmesi tavsiye edilir.
  • Boğaz ağrısı, iltihaplanma, soğuk algınlığı, bronşit ve astım durumlarında içilmesi gereken bir numaralı çaydır. Bu özelliği ile tam bir kış çayıdır.
  • Öksürüğe iyi gelir, boğazı yumuşatır.
  • Terlemeyi önler, adaçayı çoğu ter önleyici ilacın içine de katılmaktadır.
  • Hafızayı güçlendirir, unutkanlığı azaltır. Alzheimer hastalığını önler.
  • Adaçayı yaprağı dişlere sürtüldüğü takdirde dişleri beyazlatır, ağız kokusuna da iyi geldiği söylenir
  • Bir bilimsel İngiltere dergisinin araştırmalara göre Tip 2 diyabete karşı etkilidir. (Journal Of Nutrition)
  • Boğaz ağrısına iyi gelir özellikle adaçayı ile yapılan gargaralar boğaz ağrısını önemli ölçüde azaltır. 
  • Ağız içi yaralara ve diş eti iltihaplanmalarına karşı faydası tıbbi olarak onaylanmıştır.
  • Hazımsızlığa iyi gelir.
  • Sindirimi kolaylaştırır ve bağırsakları düzenler.
  • Karaciğeri temizler.
  • Baş ağrısını azaltır.
  • Sakinleştirir ve stresi azaltır.
  • Kan şekerini düşürür.
  • Saçların daha sağlıklı olmasını sağlar.
  • Safra kesesinin çalışmasına yardımcı olur.
  • Zararlı toksinlerin atılmasına ve vücut içi enfeksiyonların (idrar yolu enfeksiyonu vb) giderilmesine yardımcı olur.
  • Kepekli ve yağlı saçlarda, kafa derisi enfeksiyonlarında banyoda durulama suyu olarak adaçayı kullanılırsa büyük fayda görülmektedir. Ayrıca bir araştırmaya göre durulama suyu olarak adaçayı kullanan kişilerin beyaz saçları da eski rengine dönmektedir.
  • 1 çay kaşığı adaçayının içinde günlük almamız gereken K vitaminin %20’si bulunmaktadır. Yani dolaylı olarak K vitamini içeriği ile adaçayı kanın pıhtılaşmasını, kemikleri sağlamlaştırmasını sağlar. Börek taşlarına, karaciğer ve pankreas kanserine, damar sertliğine iyi gelir.


 Adaçayı Nasıl Hazırlanır?


Adaçayının FaydalarıYarım çorba kaşığı toz adaçayını 1 orta büyüklükte su bardağı kaynar suyun içine atın 5-6 dakika kadar demlenmeye bırakın. Demlendikten sonra süzerek bardağınıza koyun. Tadı acı veya kötü geliyorsa içine birkaç damla limon ve isteğinize göre bal ekleyerek tatlandırın. Faydalarından çok zararlarını görmemek için günde 3 bardaktan fazla içmemeye özen gösterin.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Oraletin Faydaları ve Zararları

Çoğu kişinin çocukluğunda yer edinmiş bir içecek olan oraletin faydalarından ve zararlarından bahsedeceğiz bu yazımızda. Oralet başka bir adı ile renkli çay olarak da bilinmektedir. Ülkemizde herkesin çay içmesi sağlanması ve herkesin çayı sevmesi için çocukluktan itibaren küçüklere çayı sevsinler diye verilmiştir. Farklı meyve aromalı çeşitleri de vardır. Oralet tamamen kimyasal bir madde olup hiçbir faydası ve zararı yok diye bilinmektedir ancak çayı içenlere sorduk ve bize oraletin faydalarını saydılar; 1) Can sıkıntısı giderir. 2) Yorgunluğu alır. 3) Bağırsakları açar. 4) Güç kuvvet verir. 5) Baş ağrısını alır. 6) Kan yapar 7) İnsan üstü güçler verdiği de söylenir. Bu yazı nostarji ve şaka amaçlıdır. 

Tarçın Çayının Faydaları Ve Zararları

Kullanılan en eski baharat ve şifa kaynaklarından biri olan tarçın, tarçın ağacının kabuğundan elde edilmekte ve bütün yani kabuk halinde veya toz şeklinde satılmaktadır. Kabuk tarçın daha el değmemiş olacağından, kabuk tarçın içmek daha sağlıklıdır. Tarçınların kalitesi türlerine göre değişmekte olup 110’den fazla tarçın türü şu ana kadar bulunmuştur. Tarçının tarihte ilk kullanılma nedeni sindirim sistemi bozuklukları ve ishal gidermek olmuştur. Tarih de tarçınla ilgili ilginç diğer bir bilgi ise tarçının bir zamanlar Mısır da altından bile değerli olarak kullanılmasıdır. Tarçının Sağlığa Faydaları Kan şekerini düzenler ve dengede kalmasını sağlar, özellikle çok şeker içeren tatlıların içeriğine biraz tarçın katılması tavsiye edilir. Bu özelliği ile obeziteyi engellemekte ve Tip 2 diyabete karşı kullanılmaktadır. Demir yönünden zengindir, kan yapar. Tarçındaki yüksek kalsiyum içeriği ile kemik ve dişleri sağlamlaştırır. Bağışıklığı kuvvetlendirir. Hastalıktan önce tarçın çayı kullanı...

Şişkinliği Ve Gazı Alan Çaylar ve Bitkiler

Özellikle ağır yemeklerden sonra gelen şişkinliği ve gazı almak için faydasını göreceğiniz bitki çaylarını ve bitkileri sizlerle bu yazımızdan paylaşacağız. 1) Potasyum vücuttaki şişkinliği almaya birebirdir. Potasyum miktarı muzda ve kerevizde epey yüksektir. Muzu direk yiyebilirsiniz, kerevizi ise çiğnemek daha iyi gelecektir. 2) Keten toğumu ve brokoli yemek şişkinliği alır ve gazı giderir. 3) Nane çayı şişkinliği ve bulantıyı alması yönüyle epey kullanılan bir çaydır. Naneli limonu da bu konuda kullanabilirsiniz. 4) Zencefil çayı içmek de hazmı kolaylaştırır ve karın şişkinliğini alır. Zencefili direkt olarak da tüketebilirsiniz. 5) Melisa çayı da rahatır, gazı ve şişkinliği alır. Melisa Çayı yazımıza gidip diğer faydaları ve yapılışını öğrenmek için tıklayın.