Ana içeriğe atla

Biberiye Çayının Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Yıllardan beri biberiye gerek yemeklerin yanında tat vermek için gerekse sağlığa faydaları yönünden bolca kullanılmıştır. Özellikle de sindirim sistemine olan faydaları yönünden sindirim sistemi bozuklukları çeken kişilere çokça biberiye çayı tavsiye edilmiştir. Çam ağacı kokulu ve ağaca benzeyen biberiye bitkisi yıl boyunca yaprak dökmemektedir.


Bilinen ilk olarak 1300’lü yıllarda Macaristan kraliçesi parfüm yapmak için biberiye bitkisini kullanmıştır. Ancak eski Yunanların da bu bitkiyi konsantrasyon arttırıcı olarak kullanıldığı da söylenmektedir. Yani geçmişten bugüne biberiye gerek sağlık gerek talepleri karşılamak için çokça kullanılmıştır. Biberiyenin ilk olarak yetiştiği yer Akdeniz bölgesidir.  

Biberiye Çayının Faydaları Ve Zararları Nelerdir


Biberiye Çayı Nasıl Hazırlanır


Çokça kullanımı olan biberiye çayının en çok tercih edileni biberiye çayıdır. Biberiye çayı yapmak için yarım tatlı kaşığı kurutulmuş biberiye yaprağı 1 bardak suyun içinde kaynatınız. Kaynattığınız biberiyeyi hemen tüketmemeniz daha doğru olacaktır. Biberiyedeki vitamin ve minerallerin çaya geçmesi için 5-10 dakika kadar demlenmeye bırakınız. Demlendikten sonra çayınızı tarçın ve balla tatlandırarak içebilirsiniz.
Biberiye Çayının Faydaları Ve Zararları Nelerdir

Biberiyenin Sağlığa Faydaları

  • Biberiye çayı migren ve baş ağrılarında oldukça etkilidir. Günde 2 bardak biberiye çayı düzenli kullanılırsa migreni ve geçmek bilmeyen baş ağrılarını kesmektedir.
  • Hafızayı güçlendirir, dikkat dağınıklığını önler.
  • Kabızlık ve hazımsızlık sorunu olan kişiler biberiye çayı kullanırsa kabızlığı giderir. Bu kişilere günde 2 bardak düzenli olarak biberiye çayı içmesi gerekir.
  • Uykuyu getirir, uyku sorunları yaşayan kişilerin içmesi tavsiye edilir.
  • Kolesterolü düzenler.
  • Kan dolaşımını arttırır ve kan yapar.
  • Vücuttaki toksinleri atar, zayıflamaya yardımcı olur.
  • Stresi azaltır ve insanı rahatlatır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle yaygın hastalık dönemlerinde ve bir hastalık geçirdikten sonra vücudun daha hızlı toparlanabilmesi için her gün düzenli olarak 1 bardak biberiye çayı içilmesi tavsiye edilir.
  • Romatizmal ağrıları azaltır.
  • Astım hastalığının belirtilerini önemli ölçüde azaltır.
  • Saç sağlığına birebirdir. Özellikle saç dökülmesini önemli ölçüde önler.
  • Diş ve diş eti hastalıklarının, ağız içi yaraların giderilmesinde etkilidir.
  • Gut hastalığının tedavisinde kullanılır. Gut hastalığından dolayı artan ürit asit miktarını biberiye çayı içmek önemli ölçüde azaltır.
  • Öksürük, boğaz ağrısı gibi durumlarda iyileştirme etkisi yüksektir.



Biberiye Çayının Zararları ve Yan Etkileri

Her şey gibi biberiye çayının da fazla veya yanlış kişilerin kullanması zarar verici sonuçlar doğurmaktadır. Bu sonuçlara maruz kalmamak için her şeyi yerinde ve dozunda kullanmamız gerekmektedir. Aşağıda biberiye çayının önemli zararları ve yan etkileri listelenmiştir.
Biberiye Çayının Faydaları Ve Zararları NelerdirBiberiye çayı özellikle hamile olanların doktoruna sormadan asla içmemesi gerekir.
Çocukların, mide ülseri gibi kanamalı hastalığı olanların içmemesi gereken bir çaydır.
Biberiye çayı tansiyonu yükselttiğinden dolayı yüksek tansiyonu olan kişilerin de biberiye çayı içmesi sakıncalıdır. 

Biberiye çayı yüksek miktarda kullanıldığında önemli alerjik reaksiyonlara da neden olmaktadır.

Çok görülmese de biberiye bazı kişilerde ishal yapmaktadır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Oraletin Faydaları ve Zararları

Çoğu kişinin çocukluğunda yer edinmiş bir içecek olan oraletin faydalarından ve zararlarından bahsedeceğiz bu yazımızda. Oralet başka bir adı ile renkli çay olarak da bilinmektedir. Ülkemizde herkesin çay içmesi sağlanması ve herkesin çayı sevmesi için çocukluktan itibaren küçüklere çayı sevsinler diye verilmiştir. Farklı meyve aromalı çeşitleri de vardır. Oralet tamamen kimyasal bir madde olup hiçbir faydası ve zararı yok diye bilinmektedir ancak çayı içenlere sorduk ve bize oraletin faydalarını saydılar; 1) Can sıkıntısı giderir. 2) Yorgunluğu alır. 3) Bağırsakları açar. 4) Güç kuvvet verir. 5) Baş ağrısını alır. 6) Kan yapar 7) İnsan üstü güçler verdiği de söylenir. Bu yazı nostarji ve şaka amaçlıdır. 

Tarçın Çayının Faydaları Ve Zararları

Kullanılan en eski baharat ve şifa kaynaklarından biri olan tarçın, tarçın ağacının kabuğundan elde edilmekte ve bütün yani kabuk halinde veya toz şeklinde satılmaktadır. Kabuk tarçın daha el değmemiş olacağından, kabuk tarçın içmek daha sağlıklıdır. Tarçınların kalitesi türlerine göre değişmekte olup 110’den fazla tarçın türü şu ana kadar bulunmuştur. Tarçının tarihte ilk kullanılma nedeni sindirim sistemi bozuklukları ve ishal gidermek olmuştur. Tarih de tarçınla ilgili ilginç diğer bir bilgi ise tarçının bir zamanlar Mısır da altından bile değerli olarak kullanılmasıdır. Tarçının Sağlığa Faydaları Kan şekerini düzenler ve dengede kalmasını sağlar, özellikle çok şeker içeren tatlıların içeriğine biraz tarçın katılması tavsiye edilir. Bu özelliği ile obeziteyi engellemekte ve Tip 2 diyabete karşı kullanılmaktadır. Demir yönünden zengindir, kan yapar. Tarçındaki yüksek kalsiyum içeriği ile kemik ve dişleri sağlamlaştırır. Bağışıklığı kuvvetlendirir. Hastalıktan önce tarçın çayı kullanı...

Şişkinliği Ve Gazı Alan Çaylar ve Bitkiler

Özellikle ağır yemeklerden sonra gelen şişkinliği ve gazı almak için faydasını göreceğiniz bitki çaylarını ve bitkileri sizlerle bu yazımızdan paylaşacağız. 1) Potasyum vücuttaki şişkinliği almaya birebirdir. Potasyum miktarı muzda ve kerevizde epey yüksektir. Muzu direk yiyebilirsiniz, kerevizi ise çiğnemek daha iyi gelecektir. 2) Keten toğumu ve brokoli yemek şişkinliği alır ve gazı giderir. 3) Nane çayı şişkinliği ve bulantıyı alması yönüyle epey kullanılan bir çaydır. Naneli limonu da bu konuda kullanabilirsiniz. 4) Zencefil çayı içmek de hazmı kolaylaştırır ve karın şişkinliğini alır. Zencefili direkt olarak da tüketebilirsiniz. 5) Melisa çayı da rahatır, gazı ve şişkinliği alır. Melisa Çayı yazımıza gidip diğer faydaları ve yapılışını öğrenmek için tıklayın.