Ana içeriğe atla

Siyah Çayın Zararları Nelerdir?

Her yerde her yemeğin yanında giden ve en çok tükettiğimiz içecek olan siyah çayın zararlarından bahsedeceğiz bu yazımızda. Siyah çayı neredeyse her gün tüketmekteyiz. İşte, misafirlikte, evde yemek yerken tabi ki bir de yediklerimizi bastırsın diyerekten yemekten sonra, sohbet ederken içilen ve “Bir şey içer misiniz?” diye gelen bir sorunun 1 numaralı cevabı siyah çay.

siyah çayBazıları için su yerine bile geçmiştir siyah çay. Bir oturuşta bir demlik çay bitiren de vardır. Aslında bakarsanız siyah çayın tek bir zararı diğer zararlarını açık ara önde bırakmaktadır. O da fazla şeker alımından başka bir şey değildir. Şekerli çay içenlerin sayısı ülkemizde şekersiz çay içenlerin sayısından bir hayli fazladır. Küçük bir hesap yapacak olursak;

Günde 10 bardak çay içen bir kişiyi ele alalım çoğu insan gibi bu kişi de çayı 2 kesme şeker atarak içsin. Günün sonunda 20 adet kesme şeker kullanmış olur. Bir kesme şeker ortalama 4 gram olduğunu var sayarsak bu kişi günde 80gr fazladan vücuduna şeker almakta olduğunu görürüz. Ve bu da seçtiğimiz kişinin düzenli bir şekilde böyle çay içmeye devam ederse yakında birçok sorunla karşılaşmaması çok düşük bir ihtimaldir. Bu sorunlara birkaç örnek verelim.

Siyah Çayın Sağlığa Zararları


  • Damar tıkanıklığı
  • Kalp krizi riski
  • Kilo artışı
  • Anemi ve benzeri hastalıklara neden olmaktadır.
  • Bununla beraber siyah çayın her gün ve yüksek miktarda tüketilmesinde farklı zararlar da vardır;
  • Kabızlık
  • Aşırı idrar boşaltımı
  • Sinirsel rahatsızlıklar
  • Ellerde titreme
  • Tansiyon düzensizliği yapma (Özellikle tansiyon hastası olan kişiler az miktarlarda çay tüketmelidir)
  • Demir eksikliği; Çayın demir bağlama gibi bir özelliği vardır. Bu da kişilerde demir eksikliği yapmaktadır. Eğer çaya limon sıkıp içerseniz çayın bu etkisinden büyük oranda kurtulabilirsiniz.
  • Ve son olarak da romatizmal hastalığı olan kişilerde çeşitli zararlı etkiler yapmaktadır.


siyah çay 

    Siyah çayın zararlarından bahsettik bu yazımızda uzmanlara göre ne kadar içmeli derseniz günde en fazla 4 bardak içmeniz tavsiye edilmektedir. Her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi siyah çayın da fazlası zarar gördüğünüz gibi. Dikkatli olmak lazım.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Oraletin Faydaları ve Zararları

Çoğu kişinin çocukluğunda yer edinmiş bir içecek olan oraletin faydalarından ve zararlarından bahsedeceğiz bu yazımızda. Oralet başka bir adı ile renkli çay olarak da bilinmektedir. Ülkemizde herkesin çay içmesi sağlanması ve herkesin çayı sevmesi için çocukluktan itibaren küçüklere çayı sevsinler diye verilmiştir. Farklı meyve aromalı çeşitleri de vardır. Oralet tamamen kimyasal bir madde olup hiçbir faydası ve zararı yok diye bilinmektedir ancak çayı içenlere sorduk ve bize oraletin faydalarını saydılar; 1) Can sıkıntısı giderir. 2) Yorgunluğu alır. 3) Bağırsakları açar. 4) Güç kuvvet verir. 5) Baş ağrısını alır. 6) Kan yapar 7) İnsan üstü güçler verdiği de söylenir. Bu yazı nostarji ve şaka amaçlıdır. 

Tarçın Çayının Faydaları Ve Zararları

Kullanılan en eski baharat ve şifa kaynaklarından biri olan tarçın, tarçın ağacının kabuğundan elde edilmekte ve bütün yani kabuk halinde veya toz şeklinde satılmaktadır. Kabuk tarçın daha el değmemiş olacağından, kabuk tarçın içmek daha sağlıklıdır. Tarçınların kalitesi türlerine göre değişmekte olup 110’den fazla tarçın türü şu ana kadar bulunmuştur. Tarçının tarihte ilk kullanılma nedeni sindirim sistemi bozuklukları ve ishal gidermek olmuştur. Tarih de tarçınla ilgili ilginç diğer bir bilgi ise tarçının bir zamanlar Mısır da altından bile değerli olarak kullanılmasıdır. Tarçının Sağlığa Faydaları Kan şekerini düzenler ve dengede kalmasını sağlar, özellikle çok şeker içeren tatlıların içeriğine biraz tarçın katılması tavsiye edilir. Bu özelliği ile obeziteyi engellemekte ve Tip 2 diyabete karşı kullanılmaktadır. Demir yönünden zengindir, kan yapar. Tarçındaki yüksek kalsiyum içeriği ile kemik ve dişleri sağlamlaştırır. Bağışıklığı kuvvetlendirir. Hastalıktan önce tarçın çayı kullanı...

Şişkinliği Ve Gazı Alan Çaylar ve Bitkiler

Özellikle ağır yemeklerden sonra gelen şişkinliği ve gazı almak için faydasını göreceğiniz bitki çaylarını ve bitkileri sizlerle bu yazımızdan paylaşacağız. 1) Potasyum vücuttaki şişkinliği almaya birebirdir. Potasyum miktarı muzda ve kerevizde epey yüksektir. Muzu direk yiyebilirsiniz, kerevizi ise çiğnemek daha iyi gelecektir. 2) Keten toğumu ve brokoli yemek şişkinliği alır ve gazı giderir. 3) Nane çayı şişkinliği ve bulantıyı alması yönüyle epey kullanılan bir çaydır. Naneli limonu da bu konuda kullanabilirsiniz. 4) Zencefil çayı içmek de hazmı kolaylaştırır ve karın şişkinliğini alır. Zencefili direkt olarak da tüketebilirsiniz. 5) Melisa çayı da rahatır, gazı ve şişkinliği alır. Melisa Çayı yazımıza gidip diğer faydaları ve yapılışını öğrenmek için tıklayın.