Ana içeriğe atla

Melisa Çayının Faydaları

Güzel tadı ve aroması ile uzun yıllardır gerek şifa gerek içecek olarak kullanılan melisa çayı limon nanesi olarak da bilinir. Nane ile aynı aileye mensup olan melisaya limon nanesi denmesinin sebebi ise melisanın limona benzer bir kokusunun olmasıdır.

Melisa otunun yetiştiği ana yerler Akdeniz, batı Asya ve doğu Avrupa’dır. Melisa otunun tüylü yapraklı küçük beyaz çiçekleri ile çalı görünümündedir. Boyu 1 metre civarında olan melisa otunun yaprakları ilkbahar yaz aylarında yılda bir defa toplanır. Yaprakları kurutularak veya toz haline getirerek kullanıma sunulur ve genellikle melisa çayı yapılmak üzere kullanılır. Melisa çayının ilk olarak 25 yıllarında Roma’da kullanıldığı tahmin ediliyor.

Melisa Çayının Faydaları

  • En çok kullanılan özelliği olarak melisa çayı uykuyu getirmede birebirdir. Uyku sorunları yaşayan kişilere tavsiye edilir. Eğer ki uyuyamıyorum diyorsanız melisa çayından yatmadan önce 1 bardak içmeniz sizin için faydalı olacaktır.
  • Her gün bir bardak melisa çayı içmek insanı stresten uzak tutar, rahatlatır ve sinirleri yatıştırmaya yardımcı olur.
  • Huzur verir
  • Gazı alır.
  • Baş ağrısına iyi gelir
  • İştah açıcıdır.
  • Terletir ve ateş düşürür, bu özelliği ile de hasta çayı olarak da kullanılır.
  • Sindirimi düzenler. En çok da mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Nefes daralmasına iyi gelir
  • Migren hastalığını rahatlatır.
  • Epilepsi ve taşikardi hastalığına iyi gelir. Özellikle taşikardi ataklarını önemli ölçüde azaltır
  • Kan basıncını düşürür
  • Yapılan araştırmalara göre Alzheimer hastası olan kişilere iyi gelmektedir.

Bu özelliklerinin yanında melisanın içeriğindeki maddelerden dolayı çeşitli cilt hastalıklarının, uçuk gibi hastalıkların tedavisinde ilaçların içeriğinde kullanılmaktadır.

Melisa Çayı Nasıl Hazırlanır?

1 su bardağı kaynar suyun içine 2 gram kurutulmuş melisa yaprağını atın veya aşka bir ölçü ile 1 çay kaşığı melisa yaprağını kaynar suyun içine atın ve 10 dakika kadar demlenmeye bırakın. Demlendikten sonra içebilirsiniz. Yalnız melisa çayını günde 3 bardaktan fazla içmek bazı zararlar doğurabilir. Dikkat ediniz.  

Melisa Çayının Zararları” adlı yazımızı okumak için tıklayınız.

Melisa Otunun İçindeki Mineral Ve Vitaminler

Melisa B1 vitamini, B2 vitamini, C vitamini ve sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, bakır, çinko, krom gibi mineralleri içermektedir.  


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Oraletin Faydaları ve Zararları

Çoğu kişinin çocukluğunda yer edinmiş bir içecek olan oraletin faydalarından ve zararlarından bahsedeceğiz bu yazımızda. Oralet başka bir adı ile renkli çay olarak da bilinmektedir. Ülkemizde herkesin çay içmesi sağlanması ve herkesin çayı sevmesi için çocukluktan itibaren küçüklere çayı sevsinler diye verilmiştir. Farklı meyve aromalı çeşitleri de vardır. Oralet tamamen kimyasal bir madde olup hiçbir faydası ve zararı yok diye bilinmektedir ancak çayı içenlere sorduk ve bize oraletin faydalarını saydılar; 1) Can sıkıntısı giderir. 2) Yorgunluğu alır. 3) Bağırsakları açar. 4) Güç kuvvet verir. 5) Baş ağrısını alır. 6) Kan yapar 7) İnsan üstü güçler verdiği de söylenir. Bu yazı nostarji ve şaka amaçlıdır. 

Tarçın Çayının Faydaları Ve Zararları

Kullanılan en eski baharat ve şifa kaynaklarından biri olan tarçın, tarçın ağacının kabuğundan elde edilmekte ve bütün yani kabuk halinde veya toz şeklinde satılmaktadır. Kabuk tarçın daha el değmemiş olacağından, kabuk tarçın içmek daha sağlıklıdır. Tarçınların kalitesi türlerine göre değişmekte olup 110’den fazla tarçın türü şu ana kadar bulunmuştur. Tarçının tarihte ilk kullanılma nedeni sindirim sistemi bozuklukları ve ishal gidermek olmuştur. Tarih de tarçınla ilgili ilginç diğer bir bilgi ise tarçının bir zamanlar Mısır da altından bile değerli olarak kullanılmasıdır. Tarçının Sağlığa Faydaları Kan şekerini düzenler ve dengede kalmasını sağlar, özellikle çok şeker içeren tatlıların içeriğine biraz tarçın katılması tavsiye edilir. Bu özelliği ile obeziteyi engellemekte ve Tip 2 diyabete karşı kullanılmaktadır. Demir yönünden zengindir, kan yapar. Tarçındaki yüksek kalsiyum içeriği ile kemik ve dişleri sağlamlaştırır. Bağışıklığı kuvvetlendirir. Hastalıktan önce tarçın çayı kullanı...

Şişkinliği Ve Gazı Alan Çaylar ve Bitkiler

Özellikle ağır yemeklerden sonra gelen şişkinliği ve gazı almak için faydasını göreceğiniz bitki çaylarını ve bitkileri sizlerle bu yazımızdan paylaşacağız. 1) Potasyum vücuttaki şişkinliği almaya birebirdir. Potasyum miktarı muzda ve kerevizde epey yüksektir. Muzu direk yiyebilirsiniz, kerevizi ise çiğnemek daha iyi gelecektir. 2) Keten toğumu ve brokoli yemek şişkinliği alır ve gazı giderir. 3) Nane çayı şişkinliği ve bulantıyı alması yönüyle epey kullanılan bir çaydır. Naneli limonu da bu konuda kullanabilirsiniz. 4) Zencefil çayı içmek de hazmı kolaylaştırır ve karın şişkinliğini alır. Zencefili direkt olarak da tüketebilirsiniz. 5) Melisa çayı da rahatır, gazı ve şişkinliği alır. Melisa Çayı yazımıza gidip diğer faydaları ve yapılışını öğrenmek için tıklayın.