Ana içeriğe atla

Tarçın Çayının Faydaları Ve Zararları

Kullanılan en eski baharat ve şifa kaynaklarından biri olan tarçın, tarçın ağacının kabuğundan elde edilmekte ve bütün yani kabuk halinde veya toz şeklinde satılmaktadır. Kabuk tarçın daha el değmemiş olacağından, kabuk tarçın içmek daha sağlıklıdır. Tarçınların kalitesi türlerine göre değişmekte olup 110’den fazla tarçın türü şu ana kadar bulunmuştur. Tarçının tarihte ilk kullanılma nedeni sindirim sistemi bozuklukları ve ishal gidermek olmuştur.

Tarih de tarçınla ilgili ilginç diğer bir bilgi ise tarçının bir zamanlar Mısır da altından bile değerli olarak kullanılmasıdır.

Tarçının Sağlığa Faydaları

  • Kan şekerini düzenler ve dengede kalmasını sağlar, özellikle çok şeker içeren tatlıların içeriğine biraz tarçın katılması tavsiye edilir. Bu özelliği ile obeziteyi engellemekte ve Tip 2 diyabete karşı kullanılmaktadır.
  • Demir yönünden zengindir, kan yapar.
  • Tarçındaki yüksek kalsiyum içeriği ile kemik ve dişleri sağlamlaştırır.
  • Bağışıklığı kuvvetlendirir. Hastalıktan önce tarçın çayı kullanılırsa hastalık belirtilerini azaltır, hastalıktan sonra tarçın çayı kullanılırsa vücudun daha hızlı toparlamasına etken olur.
  • Öksürük, boğaz ağrısına ve soğuk algınlığına iyi gelir.
  • Tarçın beyin gelişimine katkıda bulunur. Bu konuda yapılan araştırmalara göre tarçın katılan yemek veya tatları yiyen kişilerin hafızasının geliştiği görülmüştür. Sırf yiyenlerin değil tarçın kokusunu koklayanların bile kısa süreli hafızasının geliştiği kayıtlara geçmiştir.
  • Kolesterol seviyesini düzenler, kötü kolesterolü düşürür.
  • Vücuttaki fazla yağları yakarak kilo vermeye yardımcı olur. Çoğu kişi tarafından sorulan bir sorudur aslında bu, tarçın çayı zayıflatır mı diye. Bunun cevabını da bu yazımızda vermiş olalım her gün düzenli olarak 1 bardak tarçın çayı zayıflatmaktadır.
Mide rahatsızlıklarına da iyi gelir, mide ile ilgili en çok işe yaradığı durumlar mide kasılmaları ve mide bulantılarıdır.


    Tarçın Çayı Nasıl Yapılır?

    İlk başta da belirttiğimiz üzere tarçın 2 farklı şekilde satılmaktadır, toz tarçın şeklinde ve kabuk tarçın şeklinde. İkisi de çay yapmak için uygundur ancak yapılışları fark eder.

    Kabuk tarçın ile çay yapıyorsanız; 1 tane orta boy çubuk tarçını alın ve 2-3 parçaya bölerek kaynar suya atın. 5-10 dakika demlenmeye bıraktıktan sonra içebilirsiniz.

    Toz tarçın ile çay yapacaksanız; 1 su bardağı kaynar suyun içine 1 tatlı kaşığı toz tarçını ekleyin ve 5-6 dakika demlenmeye bırakın. Demlendikten sonra çayınız içmeye hazır olacaktır   

    Tarçın Çayının Zararları ve Yan Etkileri

    Tarçın çayı en güvenilir çaylardan bir tanesi olsa da birkaç tane yan etkisi ve zararı bulunmaktadır.

    • Bazı kişilerde ve fazla doz kullanıldığında alerjik durumlara yol açar.
    • Hamilelerin içmesi uygun değildir.
    • Cildi uzun süreli temaslarda tahriş eder. 

    Yorumlar

    1. Merhabalar,

      Öncelikle Ramazan Bayramı’nızı kutluyorum ve bu bayramın hepimize sağlık, sıhhat ve mutluluk getirmesini diliyorum.

      Sağlıklı beslenme ve düzenli spor yaparak bazı bitki ve meyve çaylarını içmek kilo vermeyi hızlandırıyor.

      Tarçın çayının en güzel etkisi bence tatlı yeme ihtiyacını bastırması. Şekerli bir tadı olduğu için ne zaman tarçın çayı içsem hem tatlı yeme ihtiyacımı bastırır hem de iştahımı kapatırdı. Tarçın çayı; kan şekerini sabit tutar ve yağ yakımını hızlandırır. Zayıflamaya yardımcı olan çaylar hakkındaki yeni yazımı okumanız için sizinle de paylaşmayı isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/kilo-vermeye-yardimci-5-cay/

      Güzel okumalar dilerim,
      sağlıkla kalın.

      YanıtlaSil

    Yorum Gönder

    Bu blogdaki popüler yayınlar

    Oraletin Faydaları ve Zararları

    Çoğu kişinin çocukluğunda yer edinmiş bir içecek olan oraletin faydalarından ve zararlarından bahsedeceğiz bu yazımızda. Oralet başka bir adı ile renkli çay olarak da bilinmektedir. Ülkemizde herkesin çay içmesi sağlanması ve herkesin çayı sevmesi için çocukluktan itibaren küçüklere çayı sevsinler diye verilmiştir. Farklı meyve aromalı çeşitleri de vardır. Oralet tamamen kimyasal bir madde olup hiçbir faydası ve zararı yok diye bilinmektedir ancak çayı içenlere sorduk ve bize oraletin faydalarını saydılar; 1) Can sıkıntısı giderir. 2) Yorgunluğu alır. 3) Bağırsakları açar. 4) Güç kuvvet verir. 5) Baş ağrısını alır. 6) Kan yapar 7) İnsan üstü güçler verdiği de söylenir. Bu yazı nostarji ve şaka amaçlıdır. 

    Şişkinliği Ve Gazı Alan Çaylar ve Bitkiler

    Özellikle ağır yemeklerden sonra gelen şişkinliği ve gazı almak için faydasını göreceğiniz bitki çaylarını ve bitkileri sizlerle bu yazımızdan paylaşacağız. 1) Potasyum vücuttaki şişkinliği almaya birebirdir. Potasyum miktarı muzda ve kerevizde epey yüksektir. Muzu direk yiyebilirsiniz, kerevizi ise çiğnemek daha iyi gelecektir. 2) Keten toğumu ve brokoli yemek şişkinliği alır ve gazı giderir. 3) Nane çayı şişkinliği ve bulantıyı alması yönüyle epey kullanılan bir çaydır. Naneli limonu da bu konuda kullanabilirsiniz. 4) Zencefil çayı içmek de hazmı kolaylaştırır ve karın şişkinliğini alır. Zencefili direkt olarak da tüketebilirsiniz. 5) Melisa çayı da rahatır, gazı ve şişkinliği alır. Melisa Çayı yazımıza gidip diğer faydaları ve yapılışını öğrenmek için tıklayın.