Ana içeriğe atla

Hibiskus Çayının Faydaları ve Zararları

Bilimsel adı Hibiscus. Hibiskus çayı için hibiskus ağacının yaprakları kullanılmaktadır. Hibiskus ağacının çok çeşitli renkleri vardır ve yıl oyunca yeşil kalan bir ağaçtır. Günümüze kadar 490 kadar türü tespit edilen hibiskusun ilk yetiştiği yerler Güney Asya’dır ancak hibiskus sıcak olan her yerde büyüyebilmektedir. Hibiskus ağacı çiçeklerinin her sabah açıp her akşam kapanması ile de bilinir. Zevke göre sıcak veya soğuk olarak da içilebilen hibiskus çayı “ekşi çay” olarak da bilinmektedir. Dünyadaki en popüler 10 çaydan biridir.

Hibiskus tarihte ilk olarak çiçek yaprakları sayesinde kanamayı durdurmak, şişliği ve morluğu almak için kullanılmıştır.


Hibiskusun Sağlığa Faydaları

  • Kabızlığı giderir, vücutta biriken toksinleri atar. Bu özelliği ile zayıflatıcı bir çaydır.
  • Sindirim sistemini düzenleyici etkisi vardır.
  • Kilo vermeye yardımcı olur. Kilo vermek isteyen kişilerin yaptıklarına ek olarak düzenli olarak her gün 1 bardak hibiskus çayı tükettiğinde daha hızlı kilo verdikleri görülmüştür.
  • İçerdiği vitaminler sayesinde (P vitamini) kan basıncını düzenler, damarları sağlamlaştırır.
  • Bağırsakları temizler ve parazitlerden arındırır, bağırsak sorunlarına iyi gelir.
  • Tansiyonu düşürür.
  • Hibiskus tam bir antioksidandır.
  • Mide kanserine karşı korur, mide kanseri olan kişilerin hibiskus çayı tükettiğinde kanserin daha yavaş yayıldığı ve kanserli hücreleri yok ettiği görülmüştür.
  • Kalp, karaciğer ve safra kesesi fonksiyonlarının iyileştirilmesinde ve hastalıklarında kullanılır.
  • Kan basıncını düşürür. Yüksek kan basıncına sahip kişilerin günde 2 bardak sıcak hibiskus çayı içmesi tavsiye edilir.
  • Bağışıklığı güçlendirir, özellikle içerdiği yüksek miktar C vitamini ile hastalık zamanında daha çabuk toparlanmaya yardımcı olur.
  • Kabızlığı giderir.
  • Düzenli hibiskus çayı içenlerde kolesterolü dengeler.
  • Vücudu ağır metaller gibi insan vücuduna zararlı ve atılması gereken şeylerden arındırır.
  • Sarhoş kişilerin ayılmalarına yardımcı olur. Sarhoş kişileri ayıltmada hibiskus kullanılacaksa çayın daha fazla demlenmesi önerilmektedir.

Hibiskus Çayı Nasıl Hazırlanır?

Öncelikli olarak bir su bardağı kadar su kaynatın. Kaynamış suyun içine kurumuş 2 çay kaşığı hibiskus çiçeğini atın. Ve 15 dakika kadar demlenmeye bırakın. Ne kadar çok demlerseniz o kadar hibiskus suya kendini verir ancak demlenme süresi arttıkça çayın tadı acılaşacaktır, dengenizi kendiniz bulmanız gerekir ancak 15 dakika demlenme süresi idealdir. Demlendikten sonra hibiskus çayınızın içine zevkinize göre istediğiniz kadar bal, limon, zencefil ve tarçın ekleyebilirsiniz.


Hibiskus Çayının Yan Etkileri ve Zararları

Hibiskus çayı ne kadar faydalı ve güvenli olsa da bazı durumlarda zararlı olduğu için içmemek daha doğru olmaktadır. Özellikle hamileler, tansiyon ve kolesterol ilacı kullananlar ve mide sorunları yaşayanların hibiskus çayı içememesi tavsiye edilir. İçecekse bile öncelikli olarak doktoruna danışması gerekmektedir.    


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Oraletin Faydaları ve Zararları

Çoğu kişinin çocukluğunda yer edinmiş bir içecek olan oraletin faydalarından ve zararlarından bahsedeceğiz bu yazımızda. Oralet başka bir adı ile renkli çay olarak da bilinmektedir. Ülkemizde herkesin çay içmesi sağlanması ve herkesin çayı sevmesi için çocukluktan itibaren küçüklere çayı sevsinler diye verilmiştir. Farklı meyve aromalı çeşitleri de vardır. Oralet tamamen kimyasal bir madde olup hiçbir faydası ve zararı yok diye bilinmektedir ancak çayı içenlere sorduk ve bize oraletin faydalarını saydılar; 1) Can sıkıntısı giderir. 2) Yorgunluğu alır. 3) Bağırsakları açar. 4) Güç kuvvet verir. 5) Baş ağrısını alır. 6) Kan yapar 7) İnsan üstü güçler verdiği de söylenir. Bu yazı nostarji ve şaka amaçlıdır. 

Tarçın Çayının Faydaları Ve Zararları

Kullanılan en eski baharat ve şifa kaynaklarından biri olan tarçın, tarçın ağacının kabuğundan elde edilmekte ve bütün yani kabuk halinde veya toz şeklinde satılmaktadır. Kabuk tarçın daha el değmemiş olacağından, kabuk tarçın içmek daha sağlıklıdır. Tarçınların kalitesi türlerine göre değişmekte olup 110’den fazla tarçın türü şu ana kadar bulunmuştur. Tarçının tarihte ilk kullanılma nedeni sindirim sistemi bozuklukları ve ishal gidermek olmuştur. Tarih de tarçınla ilgili ilginç diğer bir bilgi ise tarçının bir zamanlar Mısır da altından bile değerli olarak kullanılmasıdır. Tarçının Sağlığa Faydaları Kan şekerini düzenler ve dengede kalmasını sağlar, özellikle çok şeker içeren tatlıların içeriğine biraz tarçın katılması tavsiye edilir. Bu özelliği ile obeziteyi engellemekte ve Tip 2 diyabete karşı kullanılmaktadır. Demir yönünden zengindir, kan yapar. Tarçındaki yüksek kalsiyum içeriği ile kemik ve dişleri sağlamlaştırır. Bağışıklığı kuvvetlendirir. Hastalıktan önce tarçın çayı kullanı...

Şişkinliği Ve Gazı Alan Çaylar ve Bitkiler

Özellikle ağır yemeklerden sonra gelen şişkinliği ve gazı almak için faydasını göreceğiniz bitki çaylarını ve bitkileri sizlerle bu yazımızdan paylaşacağız. 1) Potasyum vücuttaki şişkinliği almaya birebirdir. Potasyum miktarı muzda ve kerevizde epey yüksektir. Muzu direk yiyebilirsiniz, kerevizi ise çiğnemek daha iyi gelecektir. 2) Keten toğumu ve brokoli yemek şişkinliği alır ve gazı giderir. 3) Nane çayı şişkinliği ve bulantıyı alması yönüyle epey kullanılan bir çaydır. Naneli limonu da bu konuda kullanabilirsiniz. 4) Zencefil çayı içmek de hazmı kolaylaştırır ve karın şişkinliğini alır. Zencefili direkt olarak da tüketebilirsiniz. 5) Melisa çayı da rahatır, gazı ve şişkinliği alır. Melisa Çayı yazımıza gidip diğer faydaları ve yapılışını öğrenmek için tıklayın.