Bilimsel adı Hibiscus. Hibiskus çayı için hibiskus ağacının
yaprakları kullanılmaktadır. Hibiskus ağacının çok çeşitli renkleri vardır ve
yıl oyunca yeşil kalan bir ağaçtır. Günümüze kadar 490 kadar türü tespit edilen
hibiskusun ilk yetiştiği yerler Güney Asya’dır ancak hibiskus sıcak olan her
yerde büyüyebilmektedir. Hibiskus ağacı çiçeklerinin her sabah açıp her akşam
kapanması ile de bilinir. Zevke göre sıcak veya soğuk olarak da içilebilen
hibiskus çayı “ekşi çay” olarak da bilinmektedir. Dünyadaki en popüler 10
çaydan biridir.
Hibiskus tarihte ilk olarak çiçek yaprakları sayesinde
kanamayı durdurmak, şişliği ve morluğu almak için kullanılmıştır.
Hibiskusun Sağlığa Faydaları
- Kabızlığı giderir, vücutta biriken toksinleri atar. Bu özelliği ile zayıflatıcı bir çaydır.
- Sindirim sistemini düzenleyici etkisi vardır.
- Kilo vermeye yardımcı olur. Kilo vermek isteyen kişilerin yaptıklarına ek olarak düzenli olarak her gün 1 bardak hibiskus çayı tükettiğinde daha hızlı kilo verdikleri görülmüştür.
- İçerdiği vitaminler sayesinde (P vitamini) kan basıncını düzenler, damarları sağlamlaştırır.
- Bağırsakları temizler ve parazitlerden arındırır, bağırsak sorunlarına iyi gelir.
- Tansiyonu düşürür.
- Hibiskus tam bir antioksidandır.
- Mide kanserine karşı korur, mide kanseri olan kişilerin hibiskus çayı tükettiğinde kanserin daha yavaş yayıldığı ve kanserli hücreleri yok ettiği görülmüştür.
- Kalp, karaciğer ve safra kesesi fonksiyonlarının iyileştirilmesinde ve hastalıklarında kullanılır.
- Kan basıncını düşürür. Yüksek kan basıncına sahip kişilerin günde 2 bardak sıcak hibiskus çayı içmesi tavsiye edilir.
- Bağışıklığı güçlendirir, özellikle içerdiği yüksek miktar C vitamini ile hastalık zamanında daha çabuk toparlanmaya yardımcı olur.
- Kabızlığı giderir.
- Düzenli hibiskus çayı içenlerde kolesterolü dengeler.
- Vücudu ağır metaller gibi insan vücuduna zararlı ve atılması gereken şeylerden arındırır.
- Sarhoş kişilerin ayılmalarına yardımcı olur. Sarhoş kişileri ayıltmada hibiskus kullanılacaksa çayın daha fazla demlenmesi önerilmektedir.
Hibiskus Çayı Nasıl Hazırlanır?
Öncelikli olarak bir su bardağı kadar su kaynatın. Kaynamış
suyun içine kurumuş 2 çay kaşığı hibiskus çiçeğini atın. Ve 15 dakika kadar
demlenmeye bırakın. Ne kadar çok demlerseniz o kadar hibiskus suya kendini
verir ancak demlenme süresi arttıkça çayın tadı acılaşacaktır, dengenizi
kendiniz bulmanız gerekir ancak 15 dakika demlenme süresi idealdir.
Demlendikten sonra hibiskus çayınızın içine zevkinize göre istediğiniz kadar
bal, limon, zencefil ve tarçın ekleyebilirsiniz.
Hibiskus Çayının Yan Etkileri ve Zararları
Hibiskus çayı ne kadar faydalı ve güvenli olsa da bazı
durumlarda zararlı olduğu için içmemek daha doğru olmaktadır. Özellikle
hamileler, tansiyon ve kolesterol ilacı kullananlar ve mide sorunları
yaşayanların hibiskus çayı içememesi tavsiye edilir. İçecekse bile öncelikli
olarak doktoruna danışması gerekmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder