Ana içeriğe atla

Sakinleştiren Çaylar


     Bir çok insan gün içinde sinirlenebiliyor. Bir çay içip sakinleşmek istiyenler bu yazımıza...

 

Melisa Çayı

      Melisa çayı en çok bilinen sakinleştiricidir. Sinirlerinizi yatıştırır ve stresinizi azaltır. Aynı zamanda uyku problemi çekenler bu çayı içerek daha rahat uyuyabilir.

Nasıl Yapılır

       1 çay kaşığı kurutulmuş melisayı bir bardak kaynar suya atarak 10 dakika civarında demlenmesini bekleyin. Günde 1-2 kez içmenizin bir zararı yoktur.

Papatya Çayı

         Papatya çayı da aynı melisa çayı gibi sakinleştirir, stres azaltır ve uyku problemlerine iyi gelir. Aynı zamanda soğuk algınlığına çok iyi gelir, bağışıklığınızı güçlendirir. Yani boğazınız ağrıdığında papatya çayı iyi bir doğal antibiyotiktir. Birde papatya çayını cilt sağlığınızda kullanabilirsiniz.

Nasıl Yapılır 

         2 yemek kaşığı civarında kuru papatyayı 2- 2,5 bardak kadar kaynamış su ekleyerek 4-5 dakika civarında demlenmeye bırakın. İsterseniz papatyaları süzebilir, limon sıkabilir ve içine tatlandırması için bal veya şeker koyabilirsiniz. Ve yine günde 1-2 kere içebilirsiniz.

Rezene Çayı

         Rezene çayının da sakinleştirici özelliği vardır. Baş ağrısına iyi gelir. Ağlayan bebekleri  sakinleştirdiği söylenir ama kullanımda dikkat edilmelidir. Rezene çayını yağ erimesine katkı sağladığından dolayı kilo vermek isteyenler de kullanabilir. A ve C vitamini içermesi sayesinde cildinizi de güzelleştirir.

Nasıl Yapılır

         1 su bardağı kaynamış suya 1-2 çay kaşığı kadar kurutulmuş rezene atıp 7-10 dakika kadar demlenmeye bırakın. Süzmeniz ve tatlandırmanız önerilir. Günde 1-2 baradk içebilirsiniz.

Adaçayı

         Adaçayının da sakinleştirici ve stres azaltıcı özelliği bulunur. Diğer sakinleştirici çaylar gibi uykuya geçişi kolaylaştırır. Baş ağrısına ve boğaz ağrısına çok iyi gelir. Terlemeyi azalttığı ve hafızayı güçlendirdiği söylenir. Bir diğer özelliği ise gargara olarakta kullanılabilmesidir.

Nasıl Yapılır

         2 çay kaşığı adaçayının üzerine kaynamış su dökerek 5-10 dakika beklettikten sonra içebilirsiniz. Tadı bu şekilde acı gelebileceğinden dolayı birkaç damla limon suyu ve biraz bal ekleyerek içerseniz daha iyi bir sonuç alırsınız. Günde 1-2 fincan içmeniz tavsiye edilir.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Oraletin Faydaları ve Zararları

Çoğu kişinin çocukluğunda yer edinmiş bir içecek olan oraletin faydalarından ve zararlarından bahsedeceğiz bu yazımızda. Oralet başka bir adı ile renkli çay olarak da bilinmektedir. Ülkemizde herkesin çay içmesi sağlanması ve herkesin çayı sevmesi için çocukluktan itibaren küçüklere çayı sevsinler diye verilmiştir. Farklı meyve aromalı çeşitleri de vardır. Oralet tamamen kimyasal bir madde olup hiçbir faydası ve zararı yok diye bilinmektedir ancak çayı içenlere sorduk ve bize oraletin faydalarını saydılar; 1) Can sıkıntısı giderir. 2) Yorgunluğu alır. 3) Bağırsakları açar. 4) Güç kuvvet verir. 5) Baş ağrısını alır. 6) Kan yapar 7) İnsan üstü güçler verdiği de söylenir. Bu yazı nostarji ve şaka amaçlıdır. 

Tarçın Çayının Faydaları Ve Zararları

Kullanılan en eski baharat ve şifa kaynaklarından biri olan tarçın, tarçın ağacının kabuğundan elde edilmekte ve bütün yani kabuk halinde veya toz şeklinde satılmaktadır. Kabuk tarçın daha el değmemiş olacağından, kabuk tarçın içmek daha sağlıklıdır. Tarçınların kalitesi türlerine göre değişmekte olup 110’den fazla tarçın türü şu ana kadar bulunmuştur. Tarçının tarihte ilk kullanılma nedeni sindirim sistemi bozuklukları ve ishal gidermek olmuştur. Tarih de tarçınla ilgili ilginç diğer bir bilgi ise tarçının bir zamanlar Mısır da altından bile değerli olarak kullanılmasıdır. Tarçının Sağlığa Faydaları Kan şekerini düzenler ve dengede kalmasını sağlar, özellikle çok şeker içeren tatlıların içeriğine biraz tarçın katılması tavsiye edilir. Bu özelliği ile obeziteyi engellemekte ve Tip 2 diyabete karşı kullanılmaktadır. Demir yönünden zengindir, kan yapar. Tarçındaki yüksek kalsiyum içeriği ile kemik ve dişleri sağlamlaştırır. Bağışıklığı kuvvetlendirir. Hastalıktan önce tarçın çayı kullanı

Şişkinliği Ve Gazı Alan Çaylar ve Bitkiler

Özellikle ağır yemeklerden sonra gelen şişkinliği ve gazı almak için faydasını göreceğiniz bitki çaylarını ve bitkileri sizlerle bu yazımızdan paylaşacağız. 1) Potasyum vücuttaki şişkinliği almaya birebirdir. Potasyum miktarı muzda ve kerevizde epey yüksektir. Muzu direk yiyebilirsiniz, kerevizi ise çiğnemek daha iyi gelecektir. 2) Keten toğumu ve brokoli yemek şişkinliği alır ve gazı giderir. 3) Nane çayı şişkinliği ve bulantıyı alması yönüyle epey kullanılan bir çaydır. Naneli limonu da bu konuda kullanabilirsiniz. 4) Zencefil çayı içmek de hazmı kolaylaştırır ve karın şişkinliğini alır. Zencefili direkt olarak da tüketebilirsiniz. 5) Melisa çayı da rahatır, gazı ve şişkinliği alır. Melisa Çayı yazımıza gidip diğer faydaları ve yapılışını öğrenmek için tıklayın.